Què estàs cercant?
Potser busques…
Festival Internacional de Cinema i Dansa de Barcelona
Entrada lliure. Aforament limitat
Des del 8 fins al 13 de novembre, Choreoscope torna a aplegar cinema, dansa i moviment i es consolida com el festival de cinema de dansa més important del sud d’Europa i com un dels més influents i celebrats a nivell internacional.
Atès l’èxit que va tenir en l’edició anterior, Choreoscope torna a programar, en col·laboració amb el Mercat de les Flors, La Caldera i l’Acadèmia del Cinema Català, la secció dedicada als joves talents del cinema i la dansa de Catalunya: una mostra del treball col·laboratiu entre estudiants d’audiovisual i estudiants de dansa de qualsevol centre acadèmic de Catalunya.
L’edició d’enguany destaca, d’una banda, pel fet d’haver rebut el doble de films que l’anterior, i d’una altra, pel salt qualitatiu dels curtmetratges que han estat presentats, la qual cosa reforça la tasca de Choreoscope: el festival ha aconseguit augmentar la producció d’obres audiovisuals de dansa a Espanya d’una manera notable.
Choreoscope es trasllada aquest any a la Filmoteca de Catalunya, on es faran un total de quatre dies de projeccions (9, 10, 11 i 12 de novembre).
Choreoscope no es vol limitar a projectar cinema de dansa. Així, en aquesta edició amplia la seva activitat i s’instal·la al Centre de la Creativitat Arts Santa Mònica, on al llarg del festival se celebraran exposicions, conferències, debats i classes magistrals a l’entorn de dos eixos centrals: la dansa i el cinema, i de la relació d’aquests amb l’art en general.
A través d’aquestes propostes, Choreoscope vol crear una relació cultural rica i recíproca entre els artistes i la ciutat. A banda de les diverses activitats que s’hi celebraran, un dels actes destacats a l’Arts Santa Mònica serà el reconeixement als coreògrafs del cinema d’acció, als quals el festival vol començar a retre el seu merescut homenatge.
PROGRAMA
Dimarts 8 de novembre / Diumenge 13 de novembre
11:00 / 21:00h
Aquesta sèrie, realitzada per la fotògrafa francesa Charlotte Audureau, proposa una recerca a l’entorn de les lesions i els dolors dels ballarins.
Els ballarins lliuren la seva intimitat, els secrets del seu cos lesionat i desgastat per la duresa del treball, i ens mostren els resultats dels exàmens de les seves lesions.
I tu, ¿com convius amb el teu dolor?, ¿com convius amb les teves lesions?
Dimarts 8 de novembre
19:00 / 22:00h
Dimecres 9 de novembre
11:30 /13:15h
«Reiki i meditació per al dia a dia», classe teòrica i pràctica a cura de Jordi Ibern Novel
Descobreix la bellesa de la pràctica del reiki i la seva filosofia, algunes tècniques originàries japoneses i la meditació. Parlarem de la història del reiki i dels seus orígens orientals, el practicarem i descobrirem per què en la societat moderna s’està convertint en un company de viatge tan sol·licitat.
Dimecres 9 de novembre
17:30 / 19:15h
Grises, performance d’Anna Dart i Marc Vilajuana
Fragilitat i consistència, dues formes de presència sobre les quals Anna Dart i Marc Vilajuana es fan preguntes. Quina relació hi ha entre totes dues? Quina creiem que som? Som una presència sòlida? Líquida? Les dues?
Aquest duo multidisciplinari llança preguntes a l’aire i juga en els límits entre aquests dos moviments, aquestes dues forces, aquests dos papers que, diluïts en el tot, ens regalen un sens fi de possibilitats entre el blanc i el negre, en estètica d’escala de grisos.
Tots dos creadors donaran una resposta simultània a les obres de l’altre mitjançant les seves disciplines: pintura en viu i dansa improvisació en resposta a les obres pictòriques d’Anna Dart i el solo de dansa de Marc Vilajuana.
Dijous 10 de novembre
11:30 /13:15h
«La geografia incerta del moviment (Del moviment a la dansa. Del moviment al cinema)», una proposta de Bande à Part
Classe i debat, a cura de Miquel Àngel Raió, professor convidat de Bande à Part, sobre la subtil però important diferència entre la videodansa i el cinema de dansa. Aquesta activitat està dirigida als joves talents del cinema i la dansa i a tots els aficionats a aquestes disciplines.
Aprendre, tots junts, a explicar una història a través del ball i transmetre-la mitjançant el setè art. ¿Què distingeix un vídeo de dansa d’una veritable pel·lícula de dansa? El professor Miquel Àngel Raió ens ensenyarà com unir i valorar aquestes dues arts.
Dijous 10 de novembre
17:30 / 19:15h
Projecció «Joves Talents 2016»
Projecció especial de les pel·lícules seleccionades en la categoria «Joves Talents 2016»
Choreoscope, el Festival Internacional de Cinema de Dansa de Barcelona, continua apostant pels professionals del futur amb la categoria «Premi Joves Talents al millor curtmetratge de dansa», dirigit a tots els estudiants de les escoles del sector de l’audiovisual i de la dansa de Catalunya.
Totes les pel·lícules de «Joves Talents 2016» estaran disponibles, també, a Filmin.
Divendres 11 de novembre
11:30 /13:15h
Classe magistral d’història de la dansa contemporània aplicada, a cura de Raffaella Crapio
Raffaella Crapio i la seva companyia Xiauru, en residència a l’escola de dansa Dance Emotion, oferiran una classe magistral de fusió i dansa contemporània a l’Arts Santa Mònica. En ella tractaran, des d’un punt de vista tècnic, la mescla d’estils que fa servir la companyia i, des d’un vessant teòric, els conceptes dramatúrgics en què es basa la seva nova producció, Social Anima I (2016). Floorwork, release, hip-hop, improvisació, contact, qualsevol estil que dominin els participants, ja que ells seran els protagonistes de la classe.
Divendres 11 de novembre
17:30 / 19:15h
Transmission, conferència Festival Hop
Els ballarins Javi Casado i Guille Vidal-Ribas ens guiaran, mitjançant la paraula, el vídeo, la música i el moviment, fins als orígens de les danses urbanes, a la recerca dels processos que han articulat aquest fenomen global de la cultura contemporània.