Cuinant tamales amb les Mòniques
És dimecres, i les Mòniques s'han reunit a la cuina d'Impulsem per fer un taller de cuina per a un ritual de dol. La guia d‟aquesta experiència és l’artista, coreògrafa i cuinera Susana Isunza Vizuet, que ens situa en el context de la tradició mexicana precolombina. Després dunes dinàmiques corporals al voltant de la taula de la cuina, estem a punt per començar.

La Susana explica que el blat de moro es nixtamalitza per fer-ho assimilable per al cos humà, un procés tradicional que es duu a terme amb calç viva. Ens parla també de la “memòria de la boca”, un concepte que ens recorda que aquesta cavitat absolutament sensorial guarda records profunds que ens connecten amb els nostres orígens. Ens remet als primers moments de vida, quan prenem la llet materna, i ens fa reflexionar sobre com sovint oblidem menjar amb calma i assaborir allò que mengem. A la vida moderna, processos vitals com la ingesta i la digestió han quedat relegats a un segon pla.
En aquesta ocasió, preparem dos tipus de tamales: uns de pollastre i altres de bolets. El procediment és el següent: sobre una fulla de plàtan s'estén una mica de massa de blat de moro nixtamalitzat i mòlt al qual se li han afegit altres ingredients com tequixquitl, mantega o infusió de pell de tomàquet; a sobre, una capa de crema fesols, després una mica de mole i, finalment, el pollastre o els bolets. Les fulles es pleguen amb compte i tot es cuina al vapor. Un cop cuinats, es retiren les fulles de plàtan, i els tamales estan llestos per a la seva degustació.
Aquesta activitat ha estat curada pel gremi de gastronomia dins el marc de la seva investigació. Específicament, el taller s'inscriu dins la línia de pensament “Una dietètica de l'esperit” amb què investiguen els processos rituals que acompanyen l'acte de menjar.