#SantaMònicaPerDins

17 de desembre 2021 - 17 de desembre 2025
#SantaMonicaPerDins

10/03/2025

Tornem a estar en obres...

Si les últimes setmanes t'has apropat al Santa Mònica, potser hauràs vist que tornem a estar d'obres! Aquest cop s’està refent el sistema de climatització. Però no estem tancats! Pots venir a llegir tranquil·lament a l’espai Balda, on trobaràs una selecció de llibres des de còmic a assaig, i seure una estona als pufs, que s’hi està com a casa. Si vens, aprofita per votar a l'Espai participatiu, i de pas pots fer un cop d'ull als resultats de les últimes setmanes i veure quines han estat les respostes més votades.

Tanmateix et pots quedar a les sessions de la Sala Bar (Dimarts de vídeo, Dimecres de so i cos, Dijous de veu i paraula), pots trobar la programació a la web o al nostre instagram. A més a més, a l'entrada pots trobar una petita retrospectiva de la cartelleria gràfica dels les exposicions d’aquests últims anys al Santa Mònica.

 

SMxDins_03_01

SMxDins_03_02

A l’oficina estem treballant amb molt ímpetu per seguir endavant amb tota la programació i en especial per preparar la pròxima exposició: CITISSIMUM ALTISSIMUM FORTISSIMUM, curada per cabosanroque i Enric Puig Punyet.

Estigueu atentes que venen novetats i canvis que anunciarem ben aviat!

 

 

20/02/2025

Relatoria: Distensiu Mòniques #3

Dimecres 5 de febrer

Iniciem la jornada amb una sessió de ioga a càrrec de la Carla. Estirem, respirem, ens connectem, ens acariciem: check-in des del cos. A continuació, fem una ronda d’animalitat: cadascú ha de fer un soroll d’animal, l'escena és prou divertida i, quan acabem, estem més distesos, amb els cossos desperts i els riures compartits encara ressonant a l’aire.

Seguim amb una sessió de "Cometes", una proposta del gremi d’Edició: Cada gremi porta cites impreses que tenen a veure amb les seves recerques actuals i es van llegint i enganxant a manera de constel·lació. Aquest procés s’allarga, es ramifica i genera sinergies i sinestèsies al voltant de les inquietuds comunes, teixint connexions que enriqueixen el diàleg col·lectiu. Parlem sobre espais, internet, xarxes, tecnologia, relacions, gremialitat, arquitectura, violència, poder, pa, digestió, rituals i materialitat, entre d’altres.

Després d’aquest intercanvi d’idees, arriba un moment de dinar, i a continuació un moment de pausa on s'aprofita per visionar un documental. Algunes es deixen caure als matalassos per fer una migdiada curta, mentre d’altres fullegen els nous llibres Fiu. La jornada conclou amb la posada en comú de la bústia d'anonimat i el taller de monikitas, unes simpàtiques titelles, a càrrec de la Violeta.

Distensiu1

Distensiu2

Distensiu3

 

Dijous 6 de febrer

Comencem el dia amb una estona de connexió corporal guiada per la Tat: estirem, respirem i ens escoltem per arribar presents. A continuació, la Laura i la Vero condueixen el grup de lectura. Les veus s’alternen en una lectura en veu alta que convida tant a l’escolta atenta com a la reflexió compartida.

Es parla també sobre el vídeo visionat el dia anterior i les qüestions i dubtes que va despertar: sobre la manera d’entrar i estar en un centre d’art, sobre què significa ser públic, sobre subjectivació, participació ciutadana i agenciament. Les Mòniques reflexionen sobre què significa ser Mòniques i de quina manera estan al centre.

Amb els cossos més desperts i les idees en moviment, tanquem la jornada amb la inèrcia d’allò compartit encara present.

Distensiu4

Distensiu5

Distensiu6

 

 

10/02/2025

Ep, nova ronda de mems! No te'ls perdis, que el febrer passa ràpid.

Harold

PITONISSA

Graella

 

 

 

04/02/2025

El magatzem del Santa Mònica

Endinsa’t en un dels espais menys visibles però més essencials del centre: el seu magatzem. Un lloc ple d’històries amagades darrere de cada objecte, on es conserven i s’organitzen tots els materials necessaris per a les exposicions i el funcionament del centre.

És un espai de trànsit, on els elements entren i surten constantment, adaptant-se a les necessitats canviants de les exposicions i projectes que acull el Santa Mònica. Des d’estructures de fusta reutilitzades a mobles que han format part de muntatges anteriors, caixes plenes de records expositius, cables, focus, suports, eines i tota mena d’estris imprescindibles per al muntatge i desmuntatge de cada mostra.

El magatzem no només reflecteix l’activitat frenètica del centre, sinó que també posa en valor la importància de la reutilització i la sostenibilitat en el món de l’art i la cultura. Molts dels materials guardats es tornen a fer servir en noves exposicions, fomentant la sostenibilitat.

magatzem1

magatzem2

magatzem3

magatzem4

magatzem5

 

 

15/01/2025

Descobreix el que estem preparant

Des del Santa Mònica portem uns mesos dissenyant i preparant diferents elements de comunicació amb l'objectiu de poder compartir-los amb el públic. Ben aviat podreu descobrir més detalls sobre el que estem creant i, a més, tindreu l'oportunitat de participar-hi activament.

Per exemple, podreu venir a estampar amb els segells del Santa Mònica, aquí us deixem un “sneak peek” d’allò que estem preparant...

segells1-606x366

segells2-606x366

segells3-606x366

 

 

09/01/2025

Mems del mes #7

Res com començar l’any amb energies renovades i bon humor, gaudiu dels mems d’aquest mes!

WATER

enslaved opinions

Centre DARKS

Captura de pantalla 2024-12-03 a les 10.37.56

 

 

19/12/2024 

Ficcionant la nit amb les Mòniques

Ahir les Mòniques van celebrar una festa de final d'any: “Ficcionar la nit: Dinàmiques cap a la intimitat", una activitat curada pel Gremi d’Espais. 

Eren les 12h del migdia però a l'ala del primer pis semblava passada mitja nit, amb una foscor envoltant amb tocs de calidesa, i per suposat música. Un ambient que convidava al lleure, la diversió i el plaer.  

Una de les premisses improvisades va ser llegir mentre es ballava, ja que a l’entrada de la festa es podia trobar una petita però fascinant col·lecció de textos relacionats amb el cos i el lleure. 

Ficcionar la nit 2024

Bones festes i bon any nou, ens veiem al 2025! 

 

10/12/2024

Nou espai de participació al hall!

Recentment hem estrenat l’espai participatiu del hall que us avançàvem fa unes setmanes.

El dispositiu de Domestic Data Streamers funciona de la següent manera: Cada setmana s'imprimeix una pregunta, obtinguda de la bústia o plantejada per part del Santa Mònica o artistes/col·lectius residents, i es plantegen dues possibles respostes. Al final de la setmana es fa un recompte de vots i s'extreu el percentatge de cada resposta.

Cada setmana s’afegeix un registre de la pregunta i les respostes, i la menys votada la triturem (tot i que encara és llegible). D’aquesta manera es genera un registre visual a la paret de l’espai, que es completarà al cap de seixanta setmanes.

Mentrestant, la bústia està sempre disponible per dipositar-hi preguntes i respostes, que recollim i registrem diàriament. Vine a votar i deixa la teva pregunta!

 

03/12/2024

Mems del mes #6

Les llums de Nadal brillen... però no tant com els nostres mems! Aquí va, l’última tongada del 2024.

Conspiracy

Sala BAR

Obres_Not again

Santa Mònica Ràdio

 

 

27/11/2024

Cuinant tamales amb les Mòniques

És dimecres, i les Mòniques s'han reunit a la cuina d'Impulsem per fer un taller de cuina per a un ritual de dol. La guia d‟aquesta experiència és l’artista, coreògrafa i cuinera Susana Isunza Vizuet, que ens situa en el context de la tradició mexicana precolombina. Després dunes dinàmiques corporals al voltant de la taula de la cuina, estem a punt per començar.

Moniques tamales

La Susana explica que el blat de moro es nixtamalitza per fer-ho assimilable per al cos humà, un procés tradicional que es duu a terme amb calç viva. Ens parla també de la “memòria de la boca”, un concepte que ens recorda que aquesta cavitat absolutament sensorial guarda records profunds que ens connecten amb els nostres orígens. Ens remet als primers moments de vida, quan prenem la llet materna, i ens fa reflexionar sobre com sovint oblidem menjar amb calma i assaborir allò que mengem. A la vida moderna, processos vitals com la ingesta i la digestió han quedat relegats a un segon pla.

En aquesta ocasió, preparem dos tipus de tamales: uns de pollastre i altres de bolets. El procediment és el següent: sobre una fulla de plàtan s'estén una mica de massa de blat de moro nixtamalitzat i mòlt al qual se li han afegit altres ingredients com tequixquitl, mantega o infusió de pell de tomàquet; a sobre, una capa de crema fesols, després una mica de mole i, finalment, el pollastre o els bolets. Les fulles es pleguen amb compte i tot es cuina al vapor. Un cop cuinats, es retiren les fulles de plàtan, i els tamales estan llestos per a la seva degustació.

tamales

Aquesta activitat ha estat curada pel gremi de gastronomia dins el marc de la seva investigació. Específicament, el taller s'inscriu dins la línia de pensament “Una dietètica de l'esperit” amb què investiguen els processos rituals que acompanyen l'acte de menjar.

 

 

22/11/2024 

Resseguint les esquerdes

escales_esquerdes

Aquestes pantalles de llum que decoren les escales del centre formen part de l’imaginari i vocabulari de “Després del vendaval”, on els col·lectius han deixat aquestes frases a mode de resistència. Et convidem a resseguir aquestes esquerdes institucionals i a visitar l’exposició fins al 12 de gener de 2025. 

 

 

09/11/2024

Obres d’art

Sabies que hem renovat el hall? Hem estat d’obres per renovar l’espai d’entrada al centre, que ja està funcional. Aviat s'instal·larà l'espai participatiu, dissenyat per Domestic Data Streamers, i s'incorporarà la nova senyalística.

IMG_1011

IMG_1012

IMG_1013

IMG_1015

IMG_1016

IMG_1019

IMG_1020

 

 

05/11/2024

Mems del mes #5

hold-the-pain-harold-monica

obres-gos

Dijous Supremacy

Crear situacions meme

 

 

21/10/2024

Un centre verd

El 21 d’octubre se celebra el Dia de l’Estalvi Energètic, que té com a finalitat sensibilitzar la població, així com les administracions, empreses i treballadors, sobre la importància de disminuir el consum d'energia i augmentar l'eficiència energètica per tal de preservar els recursos naturals del planeta.

Al Santa Mònica hem obtingut aquest any el Distintiu de garantia de qualitat ambiental (DGQA) en la categoria d’espais d’arts visuals i centres culturals, atorgat pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Santa-Monica-DGQA-web

Prèviament es va encarregar una tasca d’assessorament tècnic per avaluar el compliment dels criteris bàsics que marca el distintiu en els diferents àmbits: estalvi i eficiència energètica; estalvi d'aigua; gestió de residus; compres; mobilitat; espais; qualificacions ambientals; sorolls i vibracions; i informació i educació ambiental.

L’assessorament tècnic va consistir en un anàlisi detallat dels criteris a aplicar en cada categoria del DGQA; visites a l’equipament per conèixer-ner l'estat actual; anàlisi de documentació; propostes de millora per al compliment dels criteris i finalment l’elaboració de l’informe i la documentació necessària per a la tramitació del DGQA.

Segellverd

 

 

17/10/2024 

La flora del Santa Mònica

Al Santa Mònica comptem amb una petita col·lecció botànica que decora i dona vida als espais. A les oficines i arreu del centre es pot trobar un seguit de plantes que han estat seleccionades per la seva capacitat d'adaptar-se a ambients interiors, com la monstera deliciosa, el pothos o la dracaena. 

plantes

I per als amants de la micologia, imatges bonus d'uns bolets que s'han instal·lat a una planta de la Sala Bar... 

fongs

 

 

01/10/2024

Mems del mes #4

Si el canvi d’estació us està baixant els ànims, aquí teniu la nova tongada de mems per pujar els ànims. Endavant amb la tardor!

Màquines del temps

Obres_entrada

Sin título-1

Sala BAR

 

 

18/09/2024

Abans del Vendaval: El procés de producció

El 2 d’octubre inaugurem una nova exposició “després del Vendaval” i et portem alguns vestigis de la producció. L'exposició ha estat curada per Montserrat Moliner, Tere Badia ai Irati Irulegi, i comptarà amb els col·lectius Agitació Diska, DU-DA, LAC Laboratori d’Art Comunitari (Sant Boi), Sindillar / Sindihogar, SiteSize, TiritiTrans Tran Trans La creatura.

Aquests son els plànols de mobiliari que cada col·lectiu ha dissenyat en conjunt amb l’equip d’Exposicions durant el procés de producció de l’exposició.

Tirititranstranstrans-1

Sindillar-1

SiteSize_page-0001

LAC_page-0001

La Creatura_page-0001

Agitacio DisKA_page-0001

Duda_page-0001

 

 

09/09/2024

Benvingudes, Mòniques!

Iniciem temporada al #SantaMònicaperDins amb una calorosa benvinguda a les Mòniques 2024-2025, que aquests dies fan les primeres trobades del curs. Esperem que l’any i l’estada els hi sigui profitosa. Ja tenim ganes de veure quins prototips desenvolupen al llarg del curs!

GIF_Moniques_v2

Per a més informació sobre les Mòniques i els seus processos de creació col·lectiva, pots consultar l’apartat web de Recerca i Experimentació artística.

 

 

02/09/2024 

Mems del mes #3 

Atenció amants de l'art i la cultura digital! En un món on l'humor i la creativitat s'entrellacen a través de les xarxes socials, volem celebrar aquesta forma moderna d'expressió que ens fa riure, reflexionar i, a vegades, qüestionar la realitat que ens envolta. Aquí teniu la tercera tongada de mems, bon profit! 

01. Lligar al SM

02. Bernie

03 Reunio

04. Visita

05. SM

Sin-título-1

Sin-título-2

 

 

25/07/2024

Mems dels mes #2

Tornem amb una fornada de mems abans de marxar de vacances. Recorda que pots veure l'exposició Màquines del temps fins al 8 de setembre, que a la Sala Bar no tenim bar, però si aire condicionat i molta comoditat, i que a causa de les obres s'entra per la rampa!

01

02

03

04

05

 

 

17/07/2024 

Adeu Mòniques 2023-2024! 

Avui ha tingut lloc l'última trobada oficial de les Mòniques 2023-2024 amb un "Mercat de prototips", on cada gremi ha exposat els prototips desenvolupats al llarg de la seva recerca. El Gremi d'Edició ha editat una compilació de cites dels diversos gremis per poder agrupar-les en un llibret-fanzín, et deixem un tastet aquí sota. Aprofitem per acomiadar aquesta edició de Mòniques i desitjar a totes un bon estiu i molta sort en el futur!   

 

0-reduit

1-reduit

2-reduit

3-reduit

4-reduit

5-reduit

6-reduit

7-reduit

 

 

04/07/2024

Behind the scenes: Muntatge de “Màquines del Temps"

Des que es va desmuntar l'exposició L'altre costat, a partir del dia 2 de juny i fins al dia mateix de la inauguració de "Màquines del Temps", el passat dijous 27 de juny, l'artista Toni Hervàs ha estat treballant incansablement en la creació de les seves escultures, i el muntatge i distribució de les peces dels altres artistes, que conformen un maremàgnum cromàtic d'intensitats i anhels. L'elaboració de les seves escultures l'ha dut a terme al mateix espai on ara es troben, i des del Santa Mònica hem pogut presenciar aquest procés únic.

smpd-1-606x366

smpd-2-606x366

smpd-3-606x366

smpd-4-606x366

smpd-5-606x366

smpd-6-606x366

smpd-7-606x366

smpd-8-606x366

smpd-9-606x366

smpd-10-606x366

smpd-11-606x366

smpd-12-606x366

 

 

25/06/2024

Crònica: Trobada curatorial al CTE Amposta

La primera exposició que tindrà lloc al 2025, curada pel  duo artístic Cabo San Roque (Laia Torrents i Roger Aixut) juntament amb Enric Puig Punyet, té com a objectiu investigar i qüestionar el món de l’esport d’alt rendiment. Els dies 11 i 12 de juny vam fer una trobada col·lectiva a Amposta per tal de posar en comú els processos curatorials i de creació, i aprofitar per apropar-nos al món de l’esport d’alt rendiment des de les entranyes del Centre de Tecnificació Esportiva de les Terres de l’Ebre.

A continuació segueix una crònica de la trobada:

 

Dimarts, 11 de juny de 2024

Arribem al CTE Amposta cap a les 11h. Deixem les bosses a les habitacions i ens fan una breu visita pels espais del centre. Seguidament anem a la biblioteca, on espera  una taula convenientment gran on podem seure en cercle. Moment de presentacions: qui ets i què esperes d’aquesta trobada? Algunes es coneixen d’abans, però aquest és el primer cop que el grup sencer es troba en un espai per reunir-se amb el propòsit de construir col·lectivament l'exposició.

Amposta_01

Després de dinar tornem a la sala i mentre arriba la resta, fullegem llibres de la biblioteca. Comença la ronda de posada en comú d’intencions: cadascú comenta quines línies i conceptes els interessa investigar, des de quina sensibilitat i interessos s’apropen al tema, i fins i tot, algunes primeres configuracions de les peces que es volen exposar.

Cadascú parla des d’una sensibilitat pròpia, els apropaments són molt diversos i tenen a veure amb la disciplina de cada artista, del mitjà que vol emprar i del tema que vol tractar.

Amposta_02

La resta de la jornada inclou una trucada amb el psicòleg del centre, una visita al Club Nàutic de rem i finalment visitem la sala d’esgrima, on un grup de joves entrena metòdica i rigorosament. Al llarg del dia parlem amb atletes i entrenadors, els interroguem sobre les seves disciplines, les seves rutines, la seva trajectòria, etc. per tractar d’entendre què significa i què implica ser un atleta d’alt rendiment.

Amposta_03

Dimecres, 12 de juny de 2024

La segona jornada comença a les 7.30 h amb l’esmorzar i a les 9 h ens trobem de nou a la biblioteca. Continuem amb la posada en comú.

Abans de marxar passem per la pista d’atletisme on parlem amb un jove atleta especialitzat en llançament de javelina. De nou, l’interroguem amb dubtes generals sobre la seva rutina i preguntes més específiques a la seva disciplina. Amb això conclou la nostra estada al CTE Amposta. Finalitzem la trobada amb uns exquisits  arrossos abans de separar-nos. Ha estat, sens dubte, una trobada profitosa.

Amposta_04

 

 

17/06/2024 

Mems del mes #1 

Aprofitem la reactivació d’aquest espai per inaugurar una secció que ens fa molta il·lusió compartir: Els mems del mes. Acabats de sortir del forn, bon profit! 

02

03

04

05

06

07

 

 

13.06.2024

Reactivem #SantaMònicaPerDins

#SantaMònicaPerDins és un espai del web que mostra el funcionament del centre i les funcions i accions que s’hi duen a terme, des de l’equip de sala i oficina, als gremis i grups de recerca, així com artistes i curadores. Aquí podràs trobar vestigis dels processos de curadoria, ideació, muntatge i desmuntatge de les exposicions i activitats: en resum, una via de sortida d’idees, continguts, vivències i manifestacions.

MEME_SantaMònica_01-reduit

MEME_SantaMònica_02-reduit

 

 

 

05.09.2023

Donem la benvinguda a les Mòniques, el grup d'artistes residents 2023/24 

 

Relatoria poètica d'Alejandro Santaflorentina.

Sala d’actes del Santa Mònica. Una vintena de cadires en cercle. A cada cadira hi ha una caixa sorpresa, però tothom sap que conté una tassa. Li diuen a la Marta “vull el té promès” i ella queda confosa. Havia entès “Vull el teu promès”. Les tasses s’omplen de té i cafè. De moment, sense intercanvi de parelles. Els cossos es van reunint a l’espai. Les camises i les bosses es pengen de les cadires. Les mans i les galtes es toquen i es reconeixen.

IMG_20230905_101239-606x366

(...)

Els cossos seuen a les cadires. Tot comença amb una frase: “Avui és el dia que esdeveniu Mòniques”.

(...)

De cop, se sent una veu que parla. Què passaria si això fos un scape room del qual no pots sortir fins desfer els models preexistents que tens al cap? La veu desitja que els processos que comencen vagin teixint un vestit de plaer per caminar amb ell. Però quan la veu calla, es segueix parlant del glossari com si no hagués passat res. És curiós, perquè es parlava de reacció i no ha reaccionat ningú.

IMG_20230905_161307-606x366

(...)

S’obre la caixa per a l’anonimat i es llegeixen els missatges. Tres persones s’apropen per intentar desxifrar un dels missatges, que costa de llegir. “Te ayudo? Lo he escrito yo”. Shhhh. Se suposa que ha de ser anònim. Però quan acaba la lectura dels missatges algú diu “No en falta una?” La meitat dels anònims ja tenen nom i ara es proposa també posar nom a la promoció de mòniques, com a l’escola. Es tracta de no ser les Mòniques del 2023-24 i poder ser els cargols.

(...)

Tot es mou. Els cossos i els objectes es desplacen d’un lloc a un altre. L’espai es profana i es reinventa. L’esmorzar de càtering es baixa del pis de dalt i es col·loca sobre una prestatgeria. Les boques engoleixen els croissants i els cubells de brossa engoleixen els objectes que ningú reclama.

(...)

L’Enric diu que això dels post-its és per fer-ho fàcil, no perquè sigui una dinàmica de post-its. Vale? Això és important. “Cuántas podemos poner?” li pregunten. “Solo era una, pero veo que nadie me está haciendo caso”.

(...)

IMG_20230905_172607-606x366

Cau un post-it a terra i cau també el tema de si fer encàrrecs a altres gremis. S’aclareix que la federació de competències té a veure amb el que es vol fer, no amb el que se sap fer. Potser hauria d’anar acompanyada d’una federació d’incompetències. “No penso fer una pàgina web”.

icono-PDF Text complet.

Àudio complet:
relatoria

 

14.03.2023 

Utopia Rambles – Realitat Utòpica d'un collage espectral

Escàner de la realitat interpretat per cossos utòpics

Les Rambles es constitueixen d'una part exterior, el seu aspecte, i d'una interior, tot allò que succeeix de manera oculta, com pot ser l'activitat mercantil tant material com humana. Aquesta part externa és captada no sols per milions de cambres a mans de turistes, sinó també per càmeres de seguretat o, fins i tot, per l'ull d'un mateix que es converteix en la visió, o visions, d'un espectacle assumit per un fluid humà que transita per un espai que no tolera cap estranyesa, cap alteritat, cap negativitat i al mateix temps està plena de tot això.

Prenent el caràcter espectral que tenen els cossos i els espais de i en les Rambles, la idea d'aquest procés és captar-los i traslladar-los al Santa Mónica, alhora que el centre ocupa les Rambles. Llavors, com captar aquests espectres? Proposo escanejar diferents persones / espais / situacions / esdeveniments a través d'una aplicació mòbil Polycam. Alguna cosa que qualsevol té al seu abast. Aquesta aplicació escaneja qualsevol superfície estàtica i, després, les imatges es poden traslladar a altres llocs amb realitat augmentada AR o poden constituir un codi obert que es va nodrint en el temps.

Proposo un projecte de recerca i experimentació artística comunitària sobre la utopia Rambles, entenent la seva creació constructiva com un exercici formal sobre els espais i les persones. Una utopia dels cossos, fins i tot dels cossos inerts. I així vaig creant un document experimental en realitat virtual on es recorren espais pertanyents a tot l'entorn Rambles, conjugant a més diferents situacions que interactuen amb diferents elements per crear una nova experiència virtual.

Artista: Vanessa Simón

 

 

29.03.2023

 

 

02.03.2023 

Utopia Rambles – Croquis del projecte Cub-topia presentat per a l'espai expositiu

És un projecte que neix de l'abstracció màxima d'un objecte de 3 dimensions que representi a cadascun dels 44 artistes d'Utopia Rambles.

Es pren de referència un píxel, un mòdul prefabricat d'acer amb una base de fusta de 50x50cm pensat per a un fàcil assemblatge i transport, amb característiques mutables que es condicionen segons l'espai ho requereixi.

Es tria el cub com a mòdul principal, aquest mòdul multiplicat per 44 dóna cabuda al lliure acoblament i fàcil muntatge amb els seus mòduls veïns per formar un paisatge continu d'usos infinits.

Artista: Jean Paul Ramos

1-reduit 11-reduit 17-reduit

19-reduit 20-reduit 22-reduit

23-reduit 24-reduit 25-reduit

26-reduit

 

28.02.2023

Utopia Rambles link – Artistes I (Marla Jacarilla, Iris Verge, Montse Amat, Rafael Frazão i Ortésia Cabrera)

Utopia Rambles agrupa més de 40 artistes per imaginar i actuar en temps real sobre l'Àmbit Rambles. "D’alguna manera s’està convertint això en una mena d’espai, no només de creació artística, sinó també d’experimentació metodològica”.

 

20.02.2023

Utopia Rambles link – Acta del grup de programació I

Arribem.

Ens mirem.

Ens mantenim en peus com si asseure'ns en la taula ens obligués a ser més seriosos.

Parlem, parlem, parlem...

I les cames es dirigeixen a la taula com si sabessin que la serietat és el que se'ns demana.

Parlem, parlem, parlem...

Propostes inconcluses, buits varis, inquietuds i gàrgares: Què fem aquí? Per a què servim? Qui som?

Les velles preguntes sense resposta.

Algú, enfadat per la tasca organitzativa que ens aclapara, exclama:

—Som funcionaris! Vull crear!

—Cal organitzar-se! —diu un altre.

—Cal concretar! —respon aquell.

—Creem el dispositiu que ens permeti fer art! —diu un animal racional que passava per allà.

Parlem, parlem, parlem...

I de sobte una veu que s'havia perdut en el silenci:

—Hauríem de fer un calendari... Mira... veieu? Això per exemple... això que van escriure aquells... podríem posar...

És clar! Un calendari! Ens van cridar a la programació Com no se'ns havia acudit?

—I una fitxa! Fem una fitxa! Un paper on els altres ordenin els seus anhels...

Deixem de parlar per dir coses.

I riem, I fem una mostra del que ha de ser la nostra fitxa (Ai... la nostra fitxa, quina gran revelació...) per mostrar-la als altres.

I de sobte ens sembla que la burocràcia és un art i ens encanten els arxius, els tampons, els maniguets, les finestretes i les hores del desdejuni.

I decidim que repartirem les fitxes perquè els nostres companys les emplenin amb les coses que tenen per dir i fer, les coses que encara no han dit o fet, fins i tot les que només som capaços d'imaginar.

—I seran de colors segons sigui l'acció!

—Sí! —diem tots—. De colors!

Perquè de sobte ens sembla que les nostres estimades fitxes constituiran un meravellós arxiu soviètic que una vegada exposat cremarem amb molt d'orgull.

I de sobte pensem en el vi i la cervesa i en Dionís. I ens animem a emplenar la nostra estimada primera fitxa per iniciar el calendari.

—Fem una ocupació d'aquest espai un cap de setmana per conèixer-nos i assaborir-nos! Posa-ho en la fitxa!

Algú contesta:

—Una ocupació? Si tenimos permís!

—Cert! Anomenem-li campaments!

—Què més dóna el nom —diu un altre—, només són paraules!

I així ens donen les dues. I ens diem alegres que aconseguim fer una fitxa. I ja gairebé ens anàvem i va dir algú:

—I les actes seran poesies!

 

Santa Mònica, 20 de gener de 2023

 

01_UtopiaRambles_0M9A6834-reduit

 

01.02.2023

Utopia Rambles link – Presentació. Curadores (Itziar González Virós, Elena Blesa Cábez i Enric Puig Punyet)

Avui presentem Utopia Rambles (01.02–21.05.2023)! Aquesta iniciativa posa el focus en el procés de creació d’imaginaris col·lectius i exposa de forma detallada la metodologia d’aquest procés d’acció col·lectiva, com una caixa d’eines de codi obert. Apostem per l’experimentació real, no simulada, per part d’un cos col·lectiu format expressament per al projecte, un cos, que, per tant, encara s’està explorant i coneixent a si mateix. Per això, no podem dir amb exactitud, a l’inici del procés, com serà l’exposició que en resultarà d’aquí dos mesos.

 

03.02.2022

Aliens, colonialisme i gotelé. Sobre això i molt més trobaràs a la nova exposició del Santa Mònica, La tradició que ens travessa. I així et podràs desfogar llançant figuretes de porcellana a una diana, sentir-te com un personatge d’un saló burgés i canviar la seva disposició o descobrir que darrera d’una escenografia reinventada del Liceu s’amaguen unes membranes zombis.

SantaMònicaPerDins

 

13.01.2022

Iniciem la programació anual de la Sala Bar que inclou:

-Dimarts de vídeo, a càrrec de Flux, Hamaca i Ovni.

-Dimecres de so i cos, a càrrec de Sâlmon, Mixtur i L'Afluent.

-Dijous de ràdio i podcast, a càrrec dels artistes residents de l'àmbit de formes experimentals de comunicació digital.

Bareditat-606x366

22.12.2021

Aquesta setmana al Santa Mònica Per Dins et volem convidar a que no vinguis a veure’ns. Sí, ho has llegit bé: no vinguis perquè trobaràs Santa Mònica tancat fins al 26 de desembre, per coherència amb els objectius de reduir la despesa energètica del centre al 50%, d’acord amb la peça 2016/17 de Joana Moll.

tancament3-606x366

03.12.2021

Ja són molts els estudiants que canvien la rutina de les aules i els exàmens per l’experimentació amb el joc de llums de Tabula Rasa i l’ocasió de convertir-se en veïns de la Penélope a Desnonissea. Des de escoles com Arts Bellera dedicades a l’aprenentatge de les arts visuals i escèniques a grups universitaris com la classe d’Antropologia de l’Art de la UB. Tot un alumnat de diverses edats i llocs de Catalunya que ha passat a formar part de les obres d’Exposar, no exposar-se, exposar-se, no exposar.

2021-12-03 (2)

Els alumnes han viscut visites úniques pel centre que els han permès conèixer de primera mà la complexitat dels processos de creació de les obres artístiques i a més com aquests projectes es relacionen entre si i cobren vida a través de la participació del públic. No faltaven els somriures i crits plens d’emoció al llançament de Desnonissea, ni les mirades curioses sobre Janus, Itinerari Virtual, Agraïments o Obrir una porta al costat de la Rambla en la que pengi una soga amb campana. Així mateix, i com a part de tota una generació cada cop més conscienciada amb la problemàtica del canvi climàtic, l’alumnat ha compartit la seva reflexió sobre 16/2017 i les mesures que el Santa Mònica està adoptant per reduir la seva despesa energètica.

2021-12-03

26.11.2021

Els artistes de l’àmbit de circulació i cossos fan una proposta de conversa distesa amb artistes en un entorn performatiu, similar a una perruqueria.

2021-11-26-(2)

A la primera sessió Azahara Cerezo, artista resident de l’àmbit de creació i programació digital, conversa amb l’artista Antoni Abad.

A la segona sessió l’artista convidat és el col·lectiu Conxita Cyborg.

2021-11-26-(3)

La sala d’actes del Santa Mònica es converteix així en una perruqueria per compartir la visió sobre l’art i l’actualitat en un clima quotidià, on qui es talla els cabells té molt a explicar, el perruquer molt a preguntar i el públic que espera para l'orella i fins i tot té alguna cosa a dir.   

 

19.11.2021

L’art i la creació contemporànies troben al Santa Mònica el seu lloc idoni per mostrar-se i exhibir-se. A l’exposició Exposar · No exposar-se · Exposar-se · No exposar, les obres de Roc Parés, Jordi Guillumet, Mònica Roselló, Roger Bernat, Joana Moll, Mariona Moncunill i Mario Santamaría apunten cap al present i el futur, i en principi poca cosa tenen a veure, formalment al menys, amb l’art clàssic. Però va haver un moment en què el que ara diem “clàssic” va ser contemporani: les escultures de Policlet d’Argos, Calímac d’Atenes o els artistes de l’escola de Pèrgam, van ser trencadores al segle V a.C.i al període hel·lenístic. El temps les ha atorgat l’etiqueta de “clàssiques”, com potser, qui sap, també ho farà amb els artistes actuals.

2021-11-19 (2)

La peça Desnonissea de Roger Bernat, nom amb ecos de l’Odissea d’Homer (una altra obra no ja clàssica, sinó atemporal), s’ha vestit i decorat amb l’Afrodita de la poma, el Diadumen, el Màrsias escorxat... Per alguna raó serà.

2021-11-19

12.11.2021

La setmana passada vam celebrar la Semana Grande al Santa Mònica! Unes jornades de tres dies de treball i activitats en les que artistes del nou cicle, residents i equip de producció del centre vam posar en comú els seus projectes i metodologies de treball. Una romeria per la Rambla, dinàmiques de treball creatiu, qüestionament del procés artístic... són alguns dels ingredients que conformen la recepta del nou projecte que tenim entre mans.

2021-11-12 (2)

El debat i comunicació que ha fluït en el grup ha permès establir unes bases i relat comú que ha posat en marxa el desenvolupament intern de cada artista amb la seva obra. Durant els pròxims dies us informarem de com evoluciona aquesta primera fase de creació.

2021-11-12

05.11.2021

Aquests dies estem coneixent els i les artistes que participaran al proper cicle del centre que es podrà veure a partir del pròxim gener. Hem organitzat 3 jornades de treball, convivència i intercanvi d'experiències. La semana grande, així és com li hem dit, posarà en contacte els i les artistes residents amb els qui acaben d'arribar per crear un nou espai de pensament, creació i marc de treball. S'han organitzat un seguit d'activitats, performances, i fins i tot una romeria. Us mantindrem informats.

2021-11-05

Podeu seguir tot el procés a les nostres xarxes socials.

 

 

 

Un dels objectius de l'actual Santa Mònica és servir com a centre de recerca artística i d’activació de processos experimentals. Apostem radicalment per creuar tots els nostres projectes per una lògica d’investigació i experimentació que fluctua constantment entre la teoria i la pràctica.

A #SantaMònicaPerDins t’intentem explicar la complexitat d’aquests processos i el que està passant al centre, en temps real i a través de les múltiples veus i cossos que l’habitem i en formem part.
Si en vols saber més, contacta’ns o fes-nos una visita.