L’exposició L’altre costat es completa amb una sèrie d’entrevistes audiovisuals a Eurídice Cabañes (filòsofa), Evru (artista), Josep Maria Fericgla (antropòleg), Júlia Carreras (investigadora), Miquel Bassols (psicoanalista), Miquel Missé (sociòleg) i Núria Martínez-Vernis (poeta).

Set veus relaten diverses perspectives sobre l’altre costat: la psicoanàlisi, la digitalització, el trànsit de gènere, l’art, la màgia, la mort i la poesia conflueixen en la idea que n’hi ha molts i múltiples, d’altres costats, i que transitar-hi ens ajuda a comprendre millor el lloc, cada cop més boirós, que anomenem realitat.  

Les entrevistes es poden veure exposades a la primera planta del centre i també, en una versió més extensa en línia:

 

 Entrevista a Miquel Bassols – L’altre costat

 

Entrevista a Eurídice Cabañes – L’altre costat

 

Entrevista a Miquel Missé – L’altre costat

 

Entrevista a EVRU – L’altre costat

 

Entrevista a Júlia Carreras Tort – L’altre costat

 

Entrevista a Josep Maria Fericgla – L’altre costat

 

Entrevista a Núria Martínez-Vernis – L’altre costat

 

Entrevistes en el marc de l’exposició L’altre costat (29.02 – 02.06.2024)

 

Direcció: Marc Tardiu
Fotografia: David Bretones
Edició: Pepit
So: La Fabrica de Carbon

 

 

Eurídice Cabañes (València, 1983) és co-directora d’ARSGAMES, una organització internacional amb 16 anys d'experiència centrada al videojoc com a eina de transformació social. Doctora en Filosofia per la Universitat Autònoma de Madrid amb la tesi titulada La Tecnologia a las fronteras. Professora a diverses universitats d'Espanya i Mèxic, amb més de 60 publicacions entre articles, llibres i divulgació i més de 140 conferències. Fundadora i directora de la Fàbrica Digital El Rule (actual Laboratori de Tecnologies) de la Secretaria de Cultura de la CDMX (2016-2018) i col·laboradora amb el Centre Multimèdia del CENART (2013-2015), comissària d'exposicions entre les quals destaca Videojuegos, los dos lados de la pantalla de Fundació Telefónica Madrid 2019 i itinerància per diverses ciutats de Mèxic el 2021 i 2022 amb més de 200.000 visitants. Seleccionada com una de les 100 Game Changers el 2020 per Gameindustry 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Evru és un artista de formació autodidacta definit per ell mateix com “ArtCienMist”, una suma d'artista, científic i místic. Anteriorment conegut com a Albert Porta (Barcelona, 1946-1968) i Zush (1968-2001), va iniciar-se al món de l'art amb el galerista René Mestras i des de llavors la seva obra forma part de les col·leccions de museus com el MoMA (Nova York) el Centre Pompidou (París), el Museu Reina Sofia (Madrid), el MACBA (Barcelona), el Guggenheim (Nova York) o Ye Um Foundation (Seül), entre d’altres. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Josep Maria Fericgla (Barcelona, 1955) és doctor en Antropologia per la Univ. de Barcelona, escriptor, docent i investigador. Amb estudis superiors de Psicologia, Música i Art dramàtic. Fundador del campus Can Bent Vives i de la Fundació J.Mª Fericgla. Especialista en antropologia cognitiva, etnomusicologia, xamanismes i etnopsicologia. Investigador dels estats expandits de consciència i l'ús cultural dels enteògens. Pioner a Europa en l’ús d’ayahuasca en psicoteràpia. Haregit diversos premis oficials pel seu treball científic. Autor de nombrosos llibres i articles científics i de divulgació. Ha estat professor de la Universitat de Barcelona, de la de Salamanca i de diverses universitats americanes. Porta gairebé quatre dècades dirigint tallers basats en els estats expandits de la consciència propulsats per la respiració holorènica, així com oferint psicoteràpia utilitzant eines com l'anàlisi de les amos, l'ús de la Prova de Valors R. Hartman, l'anàlisi de dibuixos projectius i amb psicodislèptics. Creador i director de l'IfopEEC, primer màster universitari al món dedicat a formar als estats expandits de consciència i les seves aplicacions. www.josepmfericgla.org  

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Júlia Carreras Tort (Barcelona, 1988) és filòloga, autora, i investigadora especialitzada en folklore i etnobotànica. Col·labora amb museus i organitzacions culturals conduint tallers, experiències, i visites guiades amb l’objectiu de recuperar activament tradicions i creences que corren el risc de caure en l’oblit. Està implicada en la recerca de les relacions entre Territori i persones, i les seves manifestaciones en la cultura popular. El 2022 va publicar el seu primer llibre Vienen de Noche - Estudio sobre las Brujas y la Otredad, amb Ediciones Luciérnaga. Actualment resideix al Pirineu de Lleida.   

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Miquel Bassols i Puig (Barcelona, 1958) és psicoanalista de l’Escola Lacaniana de Psicoanàlisi i de l’École de la Cause freudienne. Docent de l’Institut del Camp Freudià. Doctorat pel Département de Psychanalyse de Paris 8 amb una tesi sobre “L’amor, la paraula i la lletra a Ramon Llull”. Expresident de l’Association Mondiale de Psychanalyse (2014-2018). 

Llibres publicats: La psicoanàlisi explicada als mitjans de comunicació (Barcelona 1997), Llull con Lacan. El amor la palabra y la letra en la psicosis (Gredos, 2010), Lecturas de la página en blanco. La letra y el objeto (Miguel Gómez Ediciones 2011), Tu Yo no es tuyo. Lo real del psicoanálisis en la ciencia (Tres Haches 2011), Lo femenino, entre centro y ausencia (Grama, 2017), Una política para erizos y otras herejías psicoanalíticas (Grama, 2018). Autoritat i autoritarisme. Una lectura des de la psicoanàlisi (PUV, 2020). Boscúria. La natura perduda de les coses (Símbol editors, 2021). Traductor de Lituraterra, de Jacques Lacan (Días Contados, 2021).  

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Miquel Missé (Barcelona, 1986) és sociòleg, expert en gènere, sexualitat i polítiques LGTBI. Actualment està implicat en diferents línies de treball que van des de la investigació, la consultoria, la pedagogia i la comunicació amb l’objectiu de promoure una cultura crítica amb el gènere. Treballa com a consultor i formador independent assessorant a institucions públiques en l’àmbit de les polítiques per la diversitat sexual i de gènere. I és professor en diversos estudis superiors de gènere i sexualitat. Col·labora com a investigador extern amb la Línia d’estudis sobre interseccionalidad i diversitat sexual i de gènere de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. Entre les seves investigacions ha abordat la qüestió trans des de diferents àmbits. Ha realitzat el seu darrer treball Adolescències trans. Acompanyar l’exploració de gènere en temps d’incertesa. Fou elaborat conjuntament amb la investigadora Noemi Parra per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona el passat 2022. Al mateix temps, treballa com a comissari i assessor de continguts en múltiples projectes artístics i culturals. El seu darrer llibre publicat titulat A la conquista del cuerpo equivocado (EGALES:2018) ha estat traduït al català (Al la conquesta del cos equivocat) i a l’anglès (The myth of the wrong body. Polity books, 2022). 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Núria Martínez-Vernis (Barcelona, 1976) és una poeta catalana. El seu primer llibre de poemes, L'acròbata tampoc no en sortirà il·lès (2000), va rebre el Premi Amadeu Oller i el Premi literari Memorial Anna Dodas. Amb el segon llibre, Quantes mentides fan una sola veritat (Proa, 2004), va guanyar el Premi Josep M. Lopez-Picó. Forma part del grup Cataclístics, que experimenten, investiguen, aprenen i barregen les disciplines artístiques. El seu tercer llibre és Deix on dir (2011). 

 

Entrevistes L’altre costat