ÁDYTON

Belenish Moreno-Gil & Óscar Escudero

Obra

La possibilitat de no haver sigut | 12 d’octubre 2023 - 31 de gener 2024 | HORARI 11:30h - 13:30h (última entrada matí) 16:00h - 19:30h (última entrada tarda) Entrada una persona cada mitja hora

Del grec “lloc d’accés prohibit”, la instal·lació “Ádython” ens proposa una experiència immersiva al voltant de la idea d’Europa des de la seva concepció. Per fer-ho, construeix un Oracle de Delfos virtual, un espai místic i primordial lluny de les càrregues contemporànies i eurocèntriques que ens acompanyen. I si descobrim que Europa va ser concebuda a partir de l’alteritat, d’allò llunyà i estrany? L’obra d’Óscar Escudero i Belenish Moreno-Gil recrea un viatge en el temps, un viatge que exercirà d’oracle per guiar-nos mentre explorem les idees de centre i identitat des de la individualitat més estricta, tal com feien els visitants al Temple d’Apol·lo en l’antiguitat.

L’espectador es trobarà amb una sèrie d’espais de realitat virtual que incorporen dramatúrgia, tecnologia musical i d’altres elements estètics pensats per facilitar una experiència totalment immersiva capaç de fer-nos reviure el buit primordial necessari per comprendre Europa a partir del mite de Cadme i de l’origen etimològic de la paraula, que suggereixen una Europa projectada des de la mirada distant, de l’altre.

A través d’un viatge en el temps, l’obra possibilita el descobriment d’Europa alliberant-nos de la idea de centre històric i cultural, permetent, així, (re)viure la seva concepció. Escudero i Moreno-Gil pregunten “I si Europa no existís com a centre? I si poguéssim entendre Europa des de l’alteritat?”

“Ádython” és part de la programació del Cicle Difraccions 2023, enguany centrat en la idea de la reinterpretació. Concretament, “Ádython” treballa la nostra capacitat de reviure la concepció d’Europa, alliberant-nos de segles d’eurocentrisme, plantejant noves narratives a través de l’art, la música i les noves tecnologies com a eina per reviure realitats llunyanes.

Difraccions és un cicle que explora noves relacions entre els diferents actors dins del món de la clàssica i la contemporània, a través d'un seguit de propostes que reuneixen nous perfils de creadors i possibilitin noves relacions amb el públic, tenint, com a eix central, l'aposta pel talent local i la descentralització de l'avantguarda per tot el territori.

 

Enllaços d’interès:

https://www.clammymusictheater.com/

https://www.belenishmorenogil.com/

https://oscar-escudero.com/

Óscar Escudero i la Belenish Moreno-Gil / ÁDYTON 

Composició, producció de vídeo i àudio, connectivitat, direcció d’escena i vestuari: Belenish Moreno-Gil & Óscar Escudero 

Actores: Solomía Antonyak & Konrad Markowski 

Veu: Irene Martín Guillén 

Maquillatge: Bea Escribano 

Il·luminació: Gemma Escribano 

Ajudant de producció: Claudia Álvarez Fernández 

 

Belenish Moreno-Gil (Jerez de la Frontera, 1993) i Óscar Escudero (Alcázar de San Juan, 1992) son una parella de postcompositors les produccions dels quals treballen en la bretxa entre la tecnologia i la vida, revisitant la Història des d’una perspectiva postdigital i creant obres que operen en allò que denominen com la “realitat SPAM” en què ens trobem immersos. 

Les seves obres han estat encarregades i estrenades als festivals europeus més prestigiosos en el camp de la creació musical contemporània com Kunstfest Weimar, Biennal de Munic  de Teatre Musical, Wien Modern, Rainy Days de Luxemburg, Festival Tardor de Varsòvia, Rotterdam Operadagen, Heidelberger Frühling, L’Auditori de Barcelona o Museu Reina Sofía (Madrid). Igualment, el seu treball ha estat reconegut amb múltiples premis a nivell nacional i internacional com el Prix Ars Electronica 2021, Giga-Hertz Preis 2018 (ZKM, SWR EXPERIMENTALSTUDIO), Busoni Förderpreis 2017 (Acadèmia de les Arts de Berlín) i el Premi Jóvenes Compositores SGAE-CNDM 2015 (Ministeri de Cultura). Escudero y Moreno-Gil son codirectors de CLAMMY, un ensemble i canal de YouTube dedicat a la producció i difusió de la nova creació de teatre musical contemporani.

 

 

CLAMMY-logo-circular-reduit