Què estàs cercant?
Potser busques…
Nikolas Gomes
Obra
Concerto para Piano e Pandemia ens convida a sentir amb el nostre cos el que el World Wide Web està sentint ara mateix sobre la pandèmia, i alhora a reflexionar sobre com ens afecta la quantitat de dades que se’ns presenten cada dia. Un script en Python captura les piulades en temps real i en transforma els caràcters en notes musicals en so de piano. A mesura que els milers, potser milions, de piulades ens arriben a l’oïda, s’amunteguen i es barregen sònicament, i creen un paisatge sonor immersiu que embulla els nostres sentits.
En aquesta instal·lació, podem deixar que el robot algorítmic no humà cerqui informació sobre la COVID-19 a Twitter per ajudar-nos a entendre-la més de pressa que fins ara. Però no solament cal trobar les dades. Un cop emprat aquest robot de cerca, hem de trobar la manera d’absorbir el contingut de cada piulada que ens dona informació sobre el tema; hem d’intentar entendre-la. I, si la via cognitiva no és prou ràpida, podem intentar absorbir-la per mitjà dels altres sentits, per exemple escoltant-la i sentint-la físicament. Aleshores, el nostre cos pot intentar entendre la velocitat de la informació entrant i ajustar-hi el cervell, enfrontant-se d’una manera inconscient a aquesta malaltia, nova i aterridora, que ha afectat tota la nostra manera de viure i ha escampat la por entre les famílies.
Atès que els nostres canals de distribució d’informació es congestionen i es mantenen congestionats per l’afluència de dades sobre la COVID-19, amb aquesta obra espero trobar i presentar al públic una manera nova d’absorbir informació i adquirir coneixements, emprant els nostres sentits per sentir les dades en lloc d’intentar buscar-hi sentit racionalment.
Autor: Nikolas Gomes
Obra: instal·lació d’art sonora immersiva impulsada per mineria de dades de Twitter i sonificació de dades
Tipologia: obres d’art
Tema: COVID-19, mineria de dades, art sonor, àudio immersiu, xarxes socials
Nikolas Gomes és un artista sonor i músic actualment establert a Lisboa, on cursa un màster de Producció i Tecnologies del So a la Universitat Lusòfona d’Humanitats i Tecnologies. El meu treball se centra sobretot en la intersecció de la producció musical i l’art sonor, i tracta de forçar les fronteres entre aquests dos camps. Com a programador autodidacte i entusiasta del “fes-ho tu mateix” (DIY per les sigles en anglès), oriento la meva recerca cap al desenvolupament de dispositius audiovisuals interactius capaços de presentar noves maneres d’interactuar amb materials sònics, a través dels quals espero acostar la gent a l’art basat en tecnologia.