Decoding: Zoom in Design

Exposició

Exposició | 23.02 - 16.04.2017 | Espai Balcó

L’escola universitària de Disseny i Enginyeria ELISAVA, fundada el 1961, va ser la primera escola de disseny d'Espanya i, adscrita a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), segueix sent un referent d'escola oberta a la innovació, la creativitat i la tecnologia, sempre conjugades amb el rigor i l'excel·lència acadèmica.

Amb aquest esperit d'innovació, ELISAVA ha creat una unitat d'investigació multidisciplinària, ELISAVA Research, que representa l'aposta de l'escola per a la generació de coneixement, per a la col·laboració universitat-empresa i per a l'atracció de talent. ELISAVA Research va néixer amb el projecte Decoding, una forma d'observar i analitzar el món del disseny, la innovació i la creativitat. A Decoding conflueixen la recerca en disseny amb els mètodes científics per trobar els codis i patrons que regeixen certs aspectes de la teoria i la pràctica del disseny.

Zoom in Design presenta, doncs, els primers resultats del projecte Decoding, que parlen de l'estructuració del llenguatge emprat en el procés de disseny a través d'una ontologia pròpia, de l'optimització de la creativitat dels dissenyadors mitjançant una eina d’autoavaluació exclusiva i de la formulació de bones pràctiques en processos de disseny, així com de la utilització del disseny com a eina per captar l'imperceptible i per impulsar el futur de les tecnologies disruptives.

Articulada al voltant de l'ontologia del procés de disseny i de la seva qualitat fractal, l'exposició pretén mostrar, experimentar i fer reflexionar sobre la investigació en disseny a dia d’avui. Un zoom en l'univers d'investigació Decoding, un instrument de mesura i de projecció del disseny.

ELISAVA Research, punt de referència

ELISAVA Research obre una nova etapa per l'escola ELISAVA com a espai de reflexió i producció de coneixement.

Un espai des d'on s'investiguen, ideen, prototipen i comuniquen les solucions als reptes importants i futurs del disseny, la societat i les empreses; essencials en un món cada cop més complex.

Una investigació diversificada i pionera que resulta de la combinació de cinc conceptes principals que es treballen a nivell trans- i interdisciplinari: humà, dades, matèria, interacció i societat.

Una comunitat activa d’investigadors, estudiants, dissenyadors i empreses que té com a objectiu aportar valor a la societat a través de la innovació i el talent, creant oportunitats de desenvolupament que siguin sostenibles, ètiques i de benestar. Una xarxa de coneixement a escala internacional que implica a diferents actors estratègics.

Una investigació universitària aplicada i diferencial que dóna sortida als nous paradigmes de la indústria actual, i que considera la recerca com a part integral de l'experiència d'aprenentatge. Aquesta recerca s'integra dins el sistema de definició i formació de nous perfils de dissenyadors i enginyers.

En definitiva, un punt de partida per entendre quin serà el rol del dissenyador en el futur, i que podreu acabar de descobrir en la propera exposició d'ELISAVA Research al Museu del Disseny de Barcelona a principis del 2018.

 

Comissaris: ELISAVA Research Group

Organitzen i produeixen: Arts Santa Mònica – Departament de Cultura i Elisava