Què estàs cercant?
Potser busques…
Santanera vs Sauleda
Activitat oberta a tothom i gratuïta amb aforament limitat a 55 persones
Combat poètic amb Raquel Santanera i Oriol Sauleda
Raquel Santanera i Oriol Sauleda són dos poetes nascuts als 90 que tenen els braços curts per poder boxejar amb déu. Ja els han fet trobar tantes vegades, i després d'haver ja envernissat d'humor els seus recitals a duo, que al final s'han dit: i si fem les coses diferents i ens barallem? I no és que vulguin ser provocadors, no volen likes ni pretenen fer cap happening, només que s'hostiaran amb versos i faran l'esforç de tenir la cara seriosa tota l'estona. Era massa cutre fer una broma d'agonal amb engonal, deixem-ho aquí.
Foto: Joan Garolera
Amb la participació de Raquel Santanera i Oriol Sauleda
Raquel Santanera
Manlleu, 1991. És coordinadora del cicle de poesia a la comarca d’Osona, Els Vespres Malgastats i una de les tres programadores de l’Horiginal, mític obrador de recitacions i noves actituds literàries a Barcelona. L’any 2015 guanya el Martí Dot amb Teologia poètica d’un sol ús. Amb aquest primer poemari inaugura el Babaisme, un esforç per forjar una nova mitologia del jo poètic que continuarà essent present en els altres dos poemaris: De robots i màquines o un nou tractat d’alquímia, premi de poesia de Pollença (2017) i Reina de rates: crònica d’una època, premi de poesia Miquel Martí i Pol (2020). També ha escrit [[>) 4{8.732È-PROTOCOL INTERPLANETARI, inclòs dins el llibre sobre noves narracions marcianes: Els coets venien com llagostes.
Oriol Sauleda
Sant Pol de Mar, 1993. N’hi diuen poeta perquè els prejudicis del món intel·lectual marquen que dir-ne joglar o bufó seria un menyspreu cap a la seva figura. El pols popular del vers de Sauleda, místic però arran de pell, d’ocurrències juganeres i a la vegada fondes, li permet captivar aquell que l’escolta, amb indiferència dels llibres que té al prestatge. El seu fer és oral no pas perquè ignori les eines de l’escriptura o la tradició, sinó perquè la poesia és un doll desbocat que li neix de dins, una mena de follia que l’acosta a la veritat dels infants. Lluny de la diplomàcia de capelletes, la seva obra és la de les nits psicodèliques en soterranis. Una mirada polièdrica sobre el fet poètic que es veu en els seus llibres: El Paller (Viena, 2017); Llumeneres (Documents Documenta, 2021) i el darrer I llavors em va dir. Un nou concepte del Tarot (Poncianes, 2023)
Dijous de veu i paraula 2024 es nodreix amb les propostes de creadors convidats periòdicament: Blanca Llum Vidal, Eduard Olesti, Sònia Moya, Esteve Plantada, Grup Jordi Hurtado, Àrea de Lletres de la Bonne, PEN Català i Sodepau.