Què estàs cercant?
Potser busques…
The cracks of the Contemporary
Dirigit a dissenyadors, programadors, artistes, filòsofs, investigadors i públic en general, persones interessades en els processos de creativitat, els nous materialismes i l’estudi de l’art des de perspectives divergents.
Conferència en el marc del Congrès Internacional Art & Speculative Futures
10-11:30
The Cracks of the Contemporary
Rick Dolphijn (Universitat d'Utrecht)
L’acte creatiu, com a ideal, empeny tant l’art com la filosofia i té una relació problemàtica amb les realitats social, política i econòmica que dominen el present. L’acte creatiu no té present, ja que no sap trobar la manera de realitzar-se dins d’aquestes realitats. Tan sols existeix en la filosofia i tan sols es conclou en l’obra artística. Malgrat això, per mitjà de l’art i la filosofia l’acte creatiu té un poder immens. Per mitjà de l’art i la filosofia té una importància immensa. Té el pes de tota la terra a la seva disposició, com a mitjà per col·locar aquestes realitats sota pressió i esquerdar-les allà on siguin més vulnerables al poder de la terra. A través d’aquestes esquerdes es filtren l’exterior, l’aire fresc i la foscor de la terra. A través d’aquestes esquerdes allò imprevist i irreal impregna el present, no tant «en» l’aquí i l’ara sinó com un rerefons perpetu i infinit que ronda el present. Ens deixa entreveure la terra que vindrà, ja que intervé breument i instantàniament i ho treu tot de perspectiva. L’acte creatiu, per tant, va amb els temps; ens presenta allò que és contemporani. Com que ens allibera del present, ens obliga a pensar.
Biografia
Rick Dolphijn és escriptor i filòsof. És docent i investigador a la Facultat d’Humanitats de la Universitat d’Utrecht. Entre 2007 i 2020 serà professor honorari associat de la Universitat de Hong Kong (Hong Kong). Ha escrit Foodscapes, Towards a Deleuzian Ethics of Consumption (Eburon/University of Chicago Press, 2004) i New Materialism: Interviews and Cartographies (Open Humanities Press, 2012, juntament amb Iris van der Tuin). Últimament ha publicat This Deleuzian Century: Art, Activism, Life (editat per Rosi Braidotti, Brill/Rodopi, 2014-2015). Escriu sobre contemporaneïtat, art, teoria i política. Actualment està acabant un nou monogràfic titulat Surfaces: How Philosophy and Art Matter.
Després de la conferència es realitzarà la sessió «New materialisms and infrastructures» (de 12 h a 14 h), moderada per Pau Alsina, que tancarà el congrés internacional Art & Speculative Futures:
Terrestrial Post-Terrestrialism: Beyond Post Nature
Andy Gracie“CO2GLE & DEFOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOREST
Joana Moll (Laboratori HANGAR /VIT, Vic, Barcelona)
A Glass of Water and the Wifi’s Password
Paola Barreto Leblanc (Escola d'Arts Visuals, Universitat Federal de Rio de Janeiro)
A Manifesto for Metallic Avant-Garde. Art as Machinic Phylum in Marek Konieczny, Raphael Rogiński and Arslanbek Sultanbekov
Radek Przedpelski (Trinity College, Dublin)
Beyond animal-dystopia: exploring the artistic balance between human, animal, and machine for coexistence
Doo-Sung Yoo (Universitat d'Ohio)
Enllaços d’interès
Web de Rick Dolphijn: http://www.rickdolphijn.nl/
Programa complet d'Art & Speculative Futures International Conference: https://artfuturesconference.wordpress.com
Web de Mediaccions- Research Collective on Digital Media & Culture: http://mediaccions.net/
Organitza: Mediaccions – Research Collective on Digital Media & Culture (Universitat Oberta de Catalunya) com a part del projecte Híbrids - Converses al voltant de les interseccions entre art, ciència, tecnologia i societat en col·laboració amb ASM (Art and Speculative Futures).
Coordinació Híbrids: Pau Alsina i Vanina Hofman
Dinamització: Art Matters
El congrés internacional Art & Speculative Futures, del qual aquesta conferència forma part, està coorganitzat per Mediaccions – Research Collective on Digital Media & Culture i els grups d’investigació de la Universitat de Barcelona «Art, Arquitectura i Societat Digital» i «Art, Globalization, Interculturality».