El Santa Mònica inaugura Teló

Instal·lació efímera com a refugi climàtic i cultural a la terrassa

30 de maig 2024 - 13 d’octubre 2023
El Santa Mònica inaugura la instal·lació efímera Teló

 

 

  • Teló de Marta Monlleó Rius, Eduard Rodríguez i Martínez i Jaume Xicola Pachón transforma la terrassa del centre d’arts en un escenari habitable, de convivència i de recer climàtic durant els mesos més calorosos de l’any
  •  El Santa Mònica se suma un any més a la xarxa de refugis climàtics del Raval
  •  El centre rep el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental (DGQA)

 

El centre d’arts Santa Mònica inaugura Teló, una instal·lació temporal dissenyada per suavitzar les condicions climàtiques de la terrassa durant els mesos més calorosos de l’any, i se suma un any més al projecte de refugis climàtics per al veïnat i les persones usuàries del centre.

Teló, de l’equip d’arquitectes format per Marta Monlleó Rius, Eduard Rodríguez i Martínez i Jaume Xicola Pachón, es caracteritza per una estructura lleugera de color roig coberta per una successió de cordes del mateix color que generen un espai d'ombra que mitiga les condicions climàtiques de la terrassa. La proposta, seleccionada a través d’una convocatòria pública, vol fer un homenatge al passat mariner i a l’escena teatral propis del Raval, al mateix temps que confeccionar un espai d’integració urbana que connecti el centre i la Rambla i que convidi a pujar i gaudir d’aquest espai comú, obert i gratuït.

Així, un any més, el Santa Mònica se suma a la xarxa d’espais del projecte comunitari #RavalEstiuEducatiu que s’ofereixen gratuïtament com a refugi climàtic, amb àrees interiors i exteriors de descans, wifi, climatització i aigua, espais per llegir, jugar o fer esport. Aquesta serà la cinquena edició d’aquest projecte del Grup d’Educació Comunitària del Raval, dinamitzat per la Fundació Tot Raval, en el qual participen, de mitjana, sis-cents infants i joves del barri. Consulta el mapa d'espais #RavalEstiuEducatiu 2024.

Amb l’objectiu d’adaptar l’ús del centre davant l’emergència climàtica, el Santa Mònica, de la mà del Pla C* Cultura pel Clima de l’ICEC, ha impulsat també un procés d’autoavaluació i de millora orientat al disseny de fites i objectius específics per desenvolupar l’activitat com a centre d’arts amb el màxim respecte pel medi ambient i l’eficiència energètica.

Com a reconeixement, el centre ha rebut aquest mes el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental (DGQA) en la categoria d’espais d’arts visuals i centres culturals, atorgat pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Aquest distintiu és un sistema català d’etiquetatge ecològic que identifica i certifica de manera oficial que certs productes o serveis, superen determinats requeriments de qualitat ambiental més enllà dels establerts com a obligatoris per la norma vigent. Entre altres, aquest any s’han implementat mesures en la reducció del consum d’aigua, l’estalvi i eficiència energètica, la recollida selectiva de residus, criteris en compra responsables, l’ús eficient d’espais i sensibilització ambiental, intentant sempre no comprometre el confort dels visitants ni la qualitat dels serveis que ofereix el centre.

 

1_Telo_SantaMonica_maig-2024

3_DGQA_SantaMonica_2024-reduit